onsdag 4 december 2013

Historiebruk för alla

Inom olika historiebruk kan man förmedla en historisk händelse och få fram den på olika sätt. Vissa gömmer delar av historien, andra sparar den för att minnas. Vissa visar den genom media andra framför den på andra sätt. Genom på vilket sätt man framför det finns de oftast något som passar alla. Att alla lär sig på olika sätt, därför är det ju bra att det finns olika sätt att berätta historia på, för alla har rätt att förstå och vara medvetna o vad som hänt inom historien.

Ett bra exempel är det kommersiella historiebruket. Då man kan berätta med media. Detta sätt uppfattas som både lite roligt och samtidigt lärorikt. För någon som spelar mycket kanske lär sig mer igenom att spela ett spel om t.ex. vikingar. Någon som ofta ser på filmer tar in mer genom att se en film om andra världskriget istället för att höra någon prata om det. Så vill man komma ut till så många personer som möjligt så kan detta sätt vara ett bra sätt eftersom många i dagens samhälle utnyttjar median mycket.

Olika historiebruk håller även samman vissa människor. Som de existentiella historiebruket som genom en stor traumatisk upplevelse kan hålla samman en hel folkgrupp.

Även olika historiebruk har olika metoder att framföra olika händelser. Det finns de sorter som gömmer undan händelser. Som de ideologiska historiebruken som kan tona ner eller gömma en politisk maktändelse för sin egen vinning, så att man ändrar maktförhållanden.  Medan det vetenskapliga historiebruket mer är att lita på om man vill ha reda på hela sanningen, då dessa bevarar den historiska händelsens helhet.

Det här var bara några exempel, det finns även andra historiebruk som handlar om andra saker. Det finns alltså nått till alla, man ska bara veta vad man vill ha reda på, vara källkritiska till informationen för att det inte alltid är sanning som alla historiebruk förmedlar. Sedan är det bara att ta reda på vilket sätt just du lär dig lättats på.


Av: Linnea Hellkvist Sandström

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar