måndag 9 december 2013

Hur kan historiebruk användas för att motverka främlingsfientlighet?


Historiebruk kan användas både till att skapa en gemenskap och förståelse för något som händer idag, likväl som det kan skapa tvivel och fientlighet mot andra. Politiker använder sig mycket av detta och då handlar det om politiskt-pedagogiskt historiebruk. De jämför historiska händelser med händelser i nuet för att vi ska kunna dra slutsatser och fatta beslut. Så hur skulle de då kunna använda sig av vikingar för att motverka främlingsfientlighet då de har ett rykte om sig att vara hänsynslösa och barbariska män som plundrade och mördade oskyldiga människor.

Det är faktiskt inte så svårt då vikingarna var mycket mer än bara hemska män och man kan faktiskt lära sig mycket av dem. De var nyfikna och orädda för nya saker, de var upptäcktsresande med livet som insats. Vikingarna seglade i hela Europa men även så långt som till Grönland och Nordamerika, de handlade med alla oavsett hudfärg och religion. Så främlingsfientliga var de absolut inte.


Så jag tycker att vi borde lyfta fram de bra sidorna som vikingarna hade och visa hur öppna de var för nya saker. För de vågade och dömde inte människor som vi gör idag. Alla borde ta lärdom av vikingarna och inse att främlingsfientlighet bara är trams, för hur kan vi döma en främling, en person vi inte känner!

// Maja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar