torsdag 5 december 2013

Hur kan historiebruk användas för att motverka främlingsfientlighet?

Främlingsfientlighet är en stark rädsla eller hat för människor i andra länder. Det kan också vara en rädsla eller hat mot främlingar eller något som är främmande. Detta kan och har gett stora problem runt om i världen. Främlingsfientlighet är en synonym till rasism och det pekar på att människor som har växt upp på olika platser inte kan leva i harmoni tillsammans. Främlingsfientlighet är vanligare i vissa länder och försöker bekämpas mer i vissa, men det största problemet nu på senare tid ligger på internet.

Hur historiebruk skulle kunna hjälpa oss att bekämpa detta skulle faktiskt kunna vara att vi tar efter bland annat vikingarna i vissa fall. Dom åkte jorden runt och var inte rädda för att möta andra människor. Sedan hade även dem vissa folkgrupper de ogillade men just det att de reste mycket skulle vi behöva ta efter. Detta påminner mycket om kommersiellt historiebruk eftersom man där ofta gör en uppdelning av identiteter som ”vi” och ”de andra” eller ”onda och goda”.

För att få ett samhälle med mindre främlingsfientlighet skulle jag tycka man kan använda sig av existentiellt historiebruk då man t.ex. minns traumatiska händelser. Det knyter samman människor runt om i världen som kämpar för att det inte ska hända igen. Man kan också använda Politiskt-pedagogiskt historiebruk då meningen med det är att jämföra historiska händelser nu och då. Jämförelserna går ut på att lära oss av historien för att fatta beslut idag. Det tror jag vi kan ha nytta av för att bekämpa främlingsfientlighet.


Agnes Stahle 2a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar