torsdag 5 december 2013

Varför valde Hitler att använda sig av vikingar som myt och vilket historiebruk använde man då?

 - Vilka sorters symboler använde man?

SIGRUNA: Sigrunan, segerrunan eller S-runan, ansågs av nazisterna stå för styrka och seger. Runan är ett av de mest kända tecknen inom den nazistiska symbolfloran, framförallt för att medlemmarna i Hitlers SS-strykor bar dubbla sigrunor på uniformens krage.




ODALRUNA: Nazisterna använder sig av odalrunan för att visa koppling till hembygden och fädernearvet. Odal är ett ord som används för odalbeboende och syftar på att man själv ägde boendet och brukade jorden.






LIVSRUNA, LIVETS TRÄD: Livsrunans fornnordiska namn var "mannar" som betyder man eller människa. Men hos nazisterna så betyder runan liv och användes mycket inom vit makt-rörelse. Liv runan brukades när medlemmarna samlas runt midsommarstången. Om nu livsruna vänds upp och ner så symboliserade det dödsrunan.




 DÖDSRUNA: Dödsrunan användes för att hedar de stupade SS-männen som var med under andra världskriget. Det kristna korset ersattes men dödsrunan i dödsannonser och på improviserande gravarna på slagfälten. Salmefonden använder dödsrunan på tygmärken, då symbolen fortfarande används för att hedra avlidna nazister.




TORSHAMMARE: Tors hammare var en symbol för styrka och kraft enligt nazisterna. Om man bar torshammare runt halsen så vart det ett politiskt ställningstagande. Fast mest användes symbolen en religiös symbol. torshammare ägdes av åskguden Tor och hammaren kallades Mjölner. Mjölner betyder krossaren. 


Historiebruket är Politiskt-pedagogiskt historiebruk. Det kan vara så att Hitler gemförde sig med vikingarna för att det var lite större och coolare. Jag valde det historier bruket för att det kändes som om nazisterna använde sig mycket av vikingarna och det som dem trodde och dyrkade.



1 kommentar: