måndag 9 juni 2014

Historiebruk - vikingarna


§        Hur kan man använda vikingar i ett gott syfte, vilket historiebruk ska man använda då?
I dagens samhälle använder människor vikingatidens historia, genom filmer, serier och vetenskapliga program. Men framförallt filmer/serier då många tycker att vikingatidens historia är spännande då det är action, krig och sex som människor roas av att kolla på. Men oftast är de inte riktigt helt realistiska bruk och de flesta förknippar ofta vikingar med galna vita storvuxna barbarer med svärd och sköldar.

Men det är just på detta sätt som vikingar faktiskt ofta framställs på t.ex. som i den svenska komedi serien Hem till Midgård. Hem till Midgård är ett bra exempel på serie som sänder ut fel budskap, historiskt sätt. Ett komedi program som handlar om vikingar som inte är särskilt skickliga i krig och kvinnorna framställs som väldigt osmarta och bara är till för ett syfte, sex. Dock ett program som många tycker är väldigt underhållande och roligt. Det ingen tänker på är att vikingarna är våra förfäder och vår historia, är då inte detta som att håna oss själva? både våra kvinnor och män.

                                                                                

Jag tycker att vi människor ska få den rätta synen på vikingarna och använda vikingarna i ett gott syfte och inte bara för att underhålla och glömma bort deras fakta och historia. Därför bör vi använda oss utav mer vetenskapligt historiebruk, så att vi med säkerhet kan förklara och ge ut en mer verklig bild av hur vikingarna var hur de levde och livnärde sig. Då tror jag att vi kan sända ut vikingarnas historia i ett gott och bättre syfte.

För i ett vikinga samhälle var kvinnorna väldigt betydelsefulla de var ute med sina män och plundrade eller så stannade dem hemma och fick ta ansvar för gården och dess sysslor, därför att dem vara väldigt pålitliga och kloka, som alla kvinnor är. Om man jämför hur det är idag i andra länder där kvinnor inte får yttra sig om något och ordet jämställdhet finns inte och då är året 2014 och inte 1000talet. Så istället för att håna vikingar borde det göras mer fakta-program/serier där de lyfter fram vikingar på ett bättre sätt genom att beskriva deras styrka, mod, äventyrlighet och att de faktiskt var väldigt jämställda och nyfikna människor.





Av: Victoria 2A

2 kommentarer: