torsdag 10 april 2014

Det viktiga med att ge sin röst


Valet inför EU närmar sig med stora steg, redan den 25 Maj är det dags att lägga din röst. Frågorna inom EU berör väldigt många punkter, bland annat miljöpolitik, flyktingpolitik, brottsbekämpning och jordbrukspolitik. För att vara en del utav allt det här och vara med och påverka måste man rösta. Därför skriver jag denna debattartikel, för att uppmuntra fler att gå och rösta, samt upplysa om vad som sker om man gör/inte gör det.

För mig är det en självklarhet att gå och rösta i EU-valet. Det finns många ursäkter att låta bli, tillexempel ”Vad EU bestämmer rör inte mig. ”eller” Jag orkar inte, alla andra röstar ju i alla fall. ”vilket inte bara visar att du är lat, utan även en person som inte bryr sig om det EU bestämmer över, tills det drabbar dig. När du vaknar på morgonen och vänder på väckarklockan kan du se en CE-märkning, eller när du ska borsta tänderna på morgonen kan du se att tandkrämstuben är märkt med EU:s krämburkssymbol. Dessa olika symboler kan visa att produkten är säker, eller hållbarheten på den. Många ungdomar och även vuxna kör EU-moped – som EU har bestämt att godkänna, där av namnet. Det här var några enkla exempel på hur mycket EU har betydelse i vår vardag och förmodligen ingenting som du funderat på innan.

Över en tredjedel utav Sveriges befolkning bor på landsbygden och en stor del utav dessa driver jordbruk. Det är EU som ger stöd till lantbrukare och har även regler för hur jordbruksprodukter ska säljas och hur import och export ska gå till. Målet för EU:s jordbrukspolitik är att bland annat höja effektiviteten inom jordbruket och garantera en skälig levnadsstandard för lantbrukarna.
Just nu pågår en debatt om hur EU:s jordbrukspolitik ska se ut i framtiden. I oktober 2011 kom EU-kommissionens konkreta förslag hur EU:s jordbrukspolitik ska se ut från och med 2014. Bland annat kom förslaget att merparten utav pengarna (Cirka 70 procent) ska gå till jordbrukarna i form av jordbruksstöd.


Alla dessa förslag och lagar kommer från EU-parlamentet och bestäms sedan tillsammans med ministerrådet vad som ska gälla. För att du ska kunna påverka allt det här, bland annat jordbrukspolitiken och vad för produkter som ska märkas hur, och varför, så måste just du gå och rösta i EU-valet. Det är du som har chansen att påverka vilka som ska sitta i EU-parlamentet de kommande 5 åren. Du berörs otroligt mycket utav EU, även om det är något du aldrig tänkt på. Så låt inte din lathet hindra dig från att vara med och påverka! Den 25 maj är det dags, då ska vi alla rösta. 


Mimmi Karlsson 2A
3/4-14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar