tisdag 8 april 2014

Gå och rösta!

Nu är det snart dags för EU-valet! Valet äger rum den 25 maj och då väljer vi de 20 ledamöter som ska representera oss i Europaparlamentet i 5 år. Du som är 18 och äldre, svensk medborgare och varit folkbokförd i Sverige någon gång får gå och rösta. Detta är även något du bör göra för ditt land då minskning av röstande kan ge oss konsekvenser.

Europaparlamentet är som vår riksdag fast på EU nivå, de beslutar om nya EU lagar tillsammans med ministerrådet. Sverige påverkas allt mer av EU och det är många lagar vi har överlåtit till EU att ta hand om. T.ex. så är vårat livsmedel och dricksvatten en EU fråga.  Det är därför viktigt att man är delaktig och visar sitt engagemang. Om man inte går och röstar visar det att man inte bryr sig om hur samhället styrs. För många är det antagligen också därför man inte röstar men tänk dig då att fler och fler börjar sluta bry sig. Det kan leda till en sämre demokrati vilket också tillslut kan leda till en diktatur och där vill vi aldrig hamna. För er låter det väldigt otroligt att detta skulle hända, men om alla slutar bry sig kan faktiskt liknade saker uppstå.

Att rösta i EU-valet är din chans att påverka samhället! Alla har vi någon slags åsikt i frågor som tas upp och då är det viktigt att du visar vad du tycker, det är så samhället utvecklas och fler folk blir nöjda. Man får ofta höra människor som inte är nöjda med hur samhället styrs och det är många av dessa människor som inte ens röstar för att de tror att det ändå inte har någon betydelse. Det är fel eftersom att varje liten röst har betydelse och räknas självklart in i systemet. Dessa personer borde i alla fall tänka om för man kan inte klaga på samhället om man inte engagerar sig.

Efter att vi gick med i EU har vi också fått mycket bättre kontakt med andra länder och det är lättare att åka mellan länderna och även handeln mellan länderna blir enklare. Vi vill behålla denna kontakt och även förbättra vårat inflytande i EU. Sedan är det inte bara såhär stort vi behöver tänka. EU påverkar ditt dagliga liv hela tiden. T.ex. djurägare runt om i Sverige som har gårdar påverkas hela tiden av jordbruksfrågorna som EU har hand om. Det är mycket olika bidrag som kan sökas och mycket regler som bestäms. Frågor om klimat, ekonomi och livsmedel är också hett inom EU. Om vi inte röstar är vi inte med och påverkar dessa frågor vilket betyder att politiker kan bestämma något annat än vad folket tycker. Så om vi vill ha en framtid med bättre miljö mm måste vi visa det. Det är alltså lika viktigt att en bonde som en vanlig Svensson går och röstar för att kunna påverka sin framtid.

Om vi ska fortsätta med ett folkstyrt Sverige och få fler och fler människor nöjda med samhället så måste vi fortsätta rösta i EU-valet. Vår framtid hänger så pass mycket i EU’s händer att det är för viktigt för att strunta i. Så vill du påverka din framtid? Gå och rösta i EU-valet!

källor:
http://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/
http://www.svt.se/nyheter/val2014/eu-s-makt-vaxer-men-fa-vantas-rosta-i-eu-valet
http://www.europarl.europa.eu/news/sv/news-room/content/20140210IPR35560/html/EU-VAL-2014-DEN-H%C3%84R-G%C3%85NGEN-%C3%84R-DET-ANNORLUND
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=5797623
http://www.dn.se/nyheter/politik/darfor-ska-du-rosta-i-eu-valet/

Agnes Stahle 2a

2 kommentarer:

  1. Du har skrivit en väldigt övertygande debattartikel där du lägger fram många bra och väl grundade argument för varför man ska rösta i EU-valet. Det märks att du läst på om EU och vet vad dom håller på med.
    Jag gillar att du var väldigt mångsidig och tog med flera aspekter dom berör, både klimat som politik.
    Bra jobbat! :D

    SvaraRadera
  2. Det var en riktigt bra artikel med bra fakta så att man ville gå och rösta. Men fick även reda på vad man gick och rösta för och vad man kan påverka. För min del så vart jag övertygad att gå och rösta och in ser att det är viktig för oss alla. Det är bra att du håller dig till Eu men ändå tar Sverige som ett exempel för att det blir en starkare artikel med tanke på att man förstår att det berör oss mera för att vi lever och bor här.
    Rebecca 2A

    SvaraRadera