tisdag 22 april 2014

EU har stor betydelse i din vardag!


Vart femte år väljer invånarna i EU en person som ska representera dem i Europaparlamentet, EUs direktvalda institution som försvarar deras intressen i EUs beslutsprocess. Den 25 maj är det dag för val igen!
Sverige har varit medlem i europeiska unionen sedan 1 januari 1995. EU är en union mellan 28 europeiska demokratier och det mest långtgående överstatliga samarbetet i världen. Syften med unionen är att få slut på krigen i Europa.
Jag tycker de är viktigt att rösta i EU-valet, även om man är kritisk, med tanke på att EU-lagarna står över Sveriges. Även om Sverige är ett litet land så är makten inom EU väldigt stor även om man kanske inte tror de.
Jag tror är att de flesta människor inte tror att det inte gör någon skillnad att rösta, men det gör enormt stor skillnad att rösta i EU-valet med tanke på att åttio procent av vår lagstiftning sker i EU, därför tycker jag att medborgarna ska ställa upp och rösta! Röstar man inte har man ingenting att klaga på heller.
De som inte röstar i EU-valet kanske tänker att de är mer viktigt att fixa ett jobb, tjäna pengar och sätta mat på bordet. Och kanske göra det bra för sin familj, än att tänka på vad som händer i EU. Men de man inte tänker på är EU har större betydelse i din vardag än du tror.

Av: Sofia Gustafson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar