onsdag 9 april 2014

Gör din röst hörd, gå och rösta den 25 maj!

Att rösta i riksdagsvalet är för många en självklarhet men när det är EU-val var femte år är det så få som 43 % av de röstberättigade som röstar, samtidigt som det till riksdagsvalet är hela 85 % som röstar. Hur kommer det sig och vad behövs för att få fler att gå och rösta den 25 maj 2014?

Först och främst behövs en anledning till att gå och rösta vilket många svenskar säger sig sakna. De ser ingen vits med att gå och rösta för att de beslut som tas i Europaparlamentet rör väl ändå inte oss i Sverige. Men det gör det! För EU beslutar om saker som gäller alla medlemsländer och självklar oss också, så det är minst lika viktigt att rösta till EU som till riksdagen. Många tycker dock att det kostar för mycket att vara med i EU och att vi får för lite tillbaka och väljer då att inte rösta. Men då får man tänka på alla fördelar vi har som EU-medlem, vi får resa, studera och arbeta fritt i alla EU länder och det är jättebra. En del tycker kanske att detta ökar arbetslösheten i vissa länder för att människor från andra länder tar jobben men det är inte sant. Det minskar i själva verket då det ger en större arbetsmarknad med fler jobbtillfällen vilket är positivt. Är man fortfarande emot EU så är det ändå viktigt att rösta.
Att alla som har rösträtt går och röstar är viktigt för meningen med val är ju att se vad folk tycker om saker och att man då ska rösta fram representanter som för vår talan inför hela Europa. Är man då emot EU-medlemskapet så finns det partier som också är det som man kan rösta på. För genom att inte rösta låter man andra bestämma och då har man heller ingen rätt att klaga på beslut som sedan fattas.

När folk väl har fått en anledning till att gå och rösta så måste man ju veta vad man ska rösta på och det är då det måste finnas bra tillgänglig information om vad partierna och deras representanter har för åsikter. Många röstar på samma parti till både riksdagen och Europaparlamentet, men när det kommer till vilken representant man vill rösta fram är det svårt att hitta information om deras åsikter. Med kampanjer och mer lättillgänglig information om valet, partierna och deras representanter skulle fler rösta.

Så gå och rösta den 25 maj och visa vad du tycker. Varje röst gör skillnad och valet är vår chans att påverka hur det kommer se ut de kommande fem åren. För det spelar ingen roll vad du röstar på, så länge du gör det!



Av: Maja Rosendahl

   9 april 2014

1 kommentar:

  1. Det är bra att du verkligen tar upp med statistik och fakta så att man får en inblick i hur få det är som röstar i EU-valet. Att du sedan tar upp med både negativa och possetiva saker som EU ger oss. Att du sätter dig in i och att du förstår att vissa inte ser en anledning till att rösta men att du ger dem anledningar vad EU ger oss.

    Idéen med att man ska ge ut mer inforrmation om valet så folket vet lite mer vad det handlar om är ju en jätte bra idé! Så att då som du säger fler skulle rösta till detta stora val!// Linnea 2A

    SvaraRadera