torsdag 29 maj 2014

EU-valet närmar sig!

Det närmar sig - rösta och gör din röst hörd!

Valet inför EU närmar sig och redan på söndag den 25 Maj är det dags att lägga sin röst. Det finns många frågor och punkter inom EU som berör väldigt många människor, såsom miljöpolitik jordbrukspolitik, flyktingpolitik och brottsbekämpning. För att kunna påverka och vara en del av allt det här måste man rösta. Det är därför jag skriver denna debattartikel, för att uppmuntra fler människor att gå och rösta samt upplysa dem om vad som kan ske om man gör eller inte gör det.

Att gå och rösta den 25 maj är ett måste! Det är då vi ska välja de 20 ledamöter som ska göra Sverige hörd i EU. Det är ju där många stora och tunga lagar bestäms och som sedan ska gälla i alla medlemsländer. Om man inte tar sitt ansvar och går och röstar i EU-valet - är det som att säga att man struntar i hur det ska gå för oss i framtiden. I och med vårt medlemskap i EU så har det blivit lättare att jobba och studera i andra länder, vilket borde minska främlingsfientligheten – det är ju faktiskt en jättestor fråga för både EU och Sverige.
En annan viktig fråga är ju jordbruksfrågorna där man jobbar på att få fram en bättre jordbrukspolitik samt att man vill förbättra både människors och djurs rättigheter runtom i EU. I dessa frågor ligger Sverige långt fram och detta gör vårt val av de ledamöter som ska föra vår talan i EU-parlamentet extra viktigt.
Om man tycker det är svårt att veta hur man ska rösta finns det hjälp att få på internet. Pröva dina åsikter på www.valkompassen.se och se vart du står jämfört med de politiska partiernas EU kandidater.

Gå och rösta den 25 maj – det ska i alla fall jag göra!



Källor:
http://www.eu-upplysningen.se/eu-valet/
http://www.val.se/val_ep_2014/information/index.html
http://www.svt.se/nyheter/val2014/eu-s-makt-vaxer-men-fa-vantas-rosta-i-eu-valet

Emma Andersson
2A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar