onsdag 9 april 2014

Den 25 maj är det EU-val!

Den 25 maj är det dags för EU-val i Sverige och de flesta andra länderna i EU. Vi röstar fram 751 ledamöter varav 20st från Sverige som ska representera de 400 miljonerna som bor i EU-länderna. Men varför bör vi gå och rösta? EU har väl inget med Sverige att göra?

Det är många i Sverige som inte röstar i EU-valet, vilket kan bero på att många inte riktigt vet vad EU bestämmer om egentligen. EU bestämmer vilka regler som ska finnas om handeln utanför medlemsländerna, hur mycket fisk vi får fiska i Östersjön och jordbruksstöd och mycket mera. De bestämmer om livsmedelslagar t.ex. att all mat måste märkas varifrån det kommer och att det inte ska vara farligt eller massa bekämpningsmedel i. Livsmedlen som säljs får inte ha någon smittorisk och när Sverige blev medlem i EU fick man igenom en ’’salmonellagaranti’’ där man måste ha ett bevis på att maten inte innehåller salmonella. Det här bevisar på hur vi kan förändra mycket till det bättre genom att gå och rösta och säga vad vi tycker! Om det är bara några som engagerar sig och går och röstar kanske det inte blir som du vill. Därför är det väldigt viktigt för oss alla att gå och rösta.

EU har bestämt vissa djurskyddslagar som alla medlemsländer minimum måste ha och sen får varje land själv bestämma hårdare regler. Därför finns det stora skillnader på djurskyddslagar inom alla medlemsländer och Sverige är en av dem som har hårdast regler kring djuren. För att alla djur ska må bra och få ett så bra liv som möjligt. Eftersom den här stora skillnaden finns i EU tycker jag att EU ska satsa mer på djurskydds frågor och för att göra det måste vi gå och rösta. För annars finns det djur som lider t.ex. i Danmark får grisarna stå fixerade så att de inte kan gå runt eller lägga sig ner, de bara står där hela dagarna vad är det för liv? Men då kanske du funderar på varför du ska bry dig om grisarna i Danmark, men tänk om du skulle leva ditt liv som de gör och bara stå fast med galler runt om dig hela dagarna. Djuren har också rättigheter till att få ett så bra liv som möjligt. För att få hårdare djurskyddslagar i hela EU finns det bara en sak vi kan göra, att rösta!


Det räcker inte med att några få av Sveriges befolkning röstar, för det här berör oss alla på ett eller annat sätt. Eftersom EU bestämmer så pass mycket i hela Sverige och det som finns i vår vardag. Om det bara är några få som röstar kanske det inte blir som du vill och då får du stå ut med det i 5år tills nästa EU-val. Det är ett demokratiskt val så varför inte passa på att göra din röst hörd när du får chansen till det. Alltså tycker jag att alla som har rösträtt ska gå och rösta den 25 maj.

Av: Elin Andersson

1 kommentar:

  1. Elin jag tycker att du för fram det du tycker utförligt och att man bli inspirerad av det du skriver och man börjar tänka till om hur man ska kanske vill ha det. Tycker att din text är jätte bra. Man förstår verkligen att du vill få fram att det är viktigt att man får att rösta för sin skull så att man får vara med och påverka.
    super bra skrivet en en gång Elin :)

    SvaraRadera