onsdag 23 april 2014

EU-val 2014 – En av årets viktigaste dag


             Var 5 år är det röstning till EU-valet och den 25 maj 2014 är det dags igen.
                   En av årets mest påverknings bara dagar som man inte bör missa!

Vi invånare i Sverige ska välja ut 20 ledamöter som ska representera oss i Europaparlamentet de kommande 5 åren. EU-länderna har olika antal ledamöter i Europaparlamentet, hur många ledamöter som kommer från ett land beror på hur stor befolkning landet har. 
 Hur går då EU-valet till och varför ska just jag rösta? I valet till Europaparlamentet ska EU:s 400 miljoner väljare rösta fram 751 ledamöter från 28 länder som ska representera oss och våra åsikter i EU-parlamentet.  Alla som är över 18 år, svensk medborgare är/varit folkbokförd här i Sverige får rösta till EU-valet. Valet går till som ett "vanligt" val i Sverige. Du får ett röstkort hem i brevlådan och går till din vallokal och lägger din röst. 
Europaparlamentet har varit folkvalt sedan 1979 och är Europeiska unionens enda direktvalda institution. Varför ska man då ta sig tid att gå och rösta till EU-valet? Jo för att Europavalet är lika viktigt som våra val här i Sverige. Sverige är med i EU och därför bör man självklart vara med att tycka och bestämma det gör man genom att rösta. För allt som bestäms där påverkar oss och även de andra länderna ute i Europa.
Om vi vill leva i ett demokratiskt samhälle där man har rätt att påverka. Då ska man även bidra och bry sig till val som detta. För Europaparlamentet tillsammans med ministerrådet beslutar om viktiga frågor bla om nya lagar, livsmedelsfrågor och andra regler som ska gälla ute i EU-länderna ( alltså oss).

Vi kan alltså påverka EU:s olika beslut genom att rösta i valet till Europaparlamentet. Dock tycker jag att man ska sätta sig in mera och läsa på en del innan man väljer hur man ska rösta på dem som ska representera vårt land. Så iväg och rösta tid finns men ofta inte viljan... Vilket i detta fall det borde, om vi bryr oss om vårt land och gemenskapen tillsammans med resten av EU-länderna. 

Av: Victoria Boberg

1 kommentar:

  1. jag tycker det var en bra artikel och ingressen var intressant och fick en att vilja läsa vidare. du ger bra fakta som alla bör veta om eu och man kan se en tydlig anledning till varför man ska rösta. men du skulle kunna ta upp mer konkreta anledningar och exempel på vad eu bestämmer över i vårat land. //Elin

    SvaraRadera