torsdag 10 april 2014

Rösta i EU-valet

Nu är det snart dags för EU-valet som innebär att just vi människor i Sverige har chansen att påverka vilka som ska representera oss i Europaparlamentet. Vi ska den 25 maj, på valdagen välja ut 20 ledamöter som kommer att representera oss i hela fem år. Så det gäller att läsa på och skaffa sig information för att göra ett så bra val som möjligt. 

De svenska partier som har ledamöter i Europaparlamentet idag är: Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Piratpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vilka blir 2014 ledamöter? Det är upp till dig! 

Det är viktigt att vi är med och röstar i valet så att vi får större chans att få det som vi vill eftersom de beslut som tas påverkar oss alla på något sätt. Några exempel som Europaparlamentet och ministerrådet beslutar tillsammans är miljöregler, livsmedelsfrågor och regler samt viktiga frågor inom jordbrukspolitiken. Något som Europaparlamentet även har hand om är att godkänna att EU ingår i vissa internationella avtal med länder som inte är med i EU. Dock så vet jag att det finns de människor som inte bryr sig så mycket om att rösta, de tycker att det är onödigt. Skälet till varför de tycker det är onödigt, är att de känner att de inte kan göra någon påverkan men istället är det precis tvärtom. Tänk om alla skulle tänka så, då skulle vi inte ha något EU-parlament, vi skulle inte ha några val och det skulle resultera i att utvecklingen skulle stanna, inget skulle bli bättre och ingen skulle få säga vad dom tycker. Det skulle bli raka motsatsen till demokrati. Det skulle alltså bli diktatur i hela EU.  
Ifall man tar en titt på statistiken när det gäller valdeltagandet så visar det att i Sverige så minskade antalet mellan valen 1995 och 2004 men ökade dock sedan i valet 2009. Det borde fortsätta öka ännu mer, vi ska inte nöja oss med att det har ökat lite. Vi ska försöka få upp de siffrorna så högt som möjligt dels för att visa att vi medborgare i Sverige är intresserade och tycker att det är viktigt att rösta. Vi ska visa de andra länderna att här får de allra flesta chansen att säga vad de tycker genom att rösta fram representanter till Europaparlamentet.
Tittar man dock på de andra EU-ländernas statistik så visar det att valdeltagandet fortsätter att minska. Detta kan vi dra nytta av genom att bli som en förebild för de andra länderna att även de ska höja de viktiga siffrorna. För att tillsammans kan vi skapa ett sådant bra parlament som möjligt så att det tas bra beslut som vi alla blir nöjda över.   
Alla, eller i alla fall så många som möjligt borde rösta för att ta tillvara på chansen att vi får och kan rösta, hur vi vill ha det. Vi har chansen att förbättra vårt land så varför inte ta den chansen. Alla kan bidra med något, alla röster räknas så rösta i EU-valet den 25 maj. 
Källor: 



Av: Alexandra HH 2A

1 kommentar:

  1. Bra skrivet! Jag tycker din artikel är välformulerad och det är lätt att hänga med i texten. Du har fått med mycket fakta och egna åsikter vilket gör att det blir intressant att fortsätta läsa. Din artikel får mig att rösta till EU- valet :) /victoria

    SvaraRadera