fredag 4 april 2014

Varför är det så viktigt att rösta?

Varför är det viktigt att rösta


Den 25 maj är det EU-val. Då kan du vara med och påverka din vardag, samhället och hur du vill leva. Ta din första chans att rösta och det innebär att du visar intresse för samhället.
Dagarna närmar sig valet och nu ska din röst bli hörd. Det spelar ingen roll vad du röstar på utan det handlar om att du ska gå och rösta!
Demokratin kräver deltagande. Alla kan inte välja att låta andras röster räknas. I längden tänker alla sluta att rösta. Slutar man rösta så kommer demokratin att dö ut, då kan man inte klaga på att man inte får vara med och tycka till för då har vi själva valt att lägga ner demokratin.

Vi är en del av Europa och bör ta del av arbetet inom EU. Sverige har gått med i eu, det har underlättat en hel det för Sverige tillexempel man har fått en större arbetszon för att ni vill allt flera åka utomlands och jobba.
Att inte rösta innebär att man inte får tycka till. Om du nu bestämmer dig för att inte gå och rösta så kan man inte sen komma och klaga att samhället styrs på ett dåligt sätt. Du går inte dit och gör din röst hörd utan då blir det vad alla andra tycker.

Många menar att EU-parlamentet är så långt borta från min vardag att det inte påverkar mig. Ja, så kan man tänka men det här handlar om att kunna visa din röst i EU- parlamentet speglar vad medborgarna tycker och tänker. Om man inte röstar kanske andra åsikter, som inte är bra för Sverige, får för mycket utrymme. Eu- parlamentets stora uppgift är att bestämma eu- budgeten, det kan innebära att dem bestämmer hur mycket pengar vi i Sverige ska få i jordbruksbidrag, osv. Det kan bli så att vi får mindre pengar för att vi inte får fram rätt röst. Men dem kan även bestämma att man inte får bada i vissa sjöar på grund av vattnet, att hästarna inte får stå själva i en hage, att det ska så E numrera på allt du äter osv.
Så det är superviktigt att alla hjälps åt att rösta så vi får ett bättre Sverige!   



Av: Rebecca 

2 kommentarer:

  1. Jätte bra inlägg med mycket argument om varför vi ska rösta! du fick mig övertygad om att gå och rösta och varför det är så viktigt. texten bygger på seriös fakta och du visar hur min vardag påverkas av EU. För att få artikeln ännu lite bättre skulle du haft med källor! du har också skrivit att det inte spelar någon roll vad man röstar på och det är sant men man borde väll i alla fall tänka igenom vad man röstar? du kanske menar det men det kunde formulerats på ett annat sätt:) jätte bra skrivet! /Agnes Stahle

    SvaraRadera
  2. En bra artikel där du uppmanar läsaren till att gå och rösta. Du har använt ett riktigt bra argument där du tar upp att om alla slutar rösta så kan demokratin dö ut - för då förstår folk att det kan bli allvarliga följder!
    Skulle vara roligt att få veta vad för andra åsikter som finns som inte skulle kunna vara bra för Sverige - om det finns några exempel! :)
    Jättebra artikel!

    SvaraRadera