fredag 14 mars 2014

5:2, Dieten som ger det perfekta resultatet.

I dagens samhälle har övervikt blivit ett vanligt problem och detta har gjort att dieter och bantningsmetoder har blivit ett hett samtalsämne i våra liv. Det finns massvis av olika typer av dieter och metoder att gå ner i vikt, några av dem är LCHF, viktväktarna, GI och sen finns det massa andra som går ut på att undvika vissa produkter. Det har kommit en ny typ av diet som kallas 5:2 metoden, den innebär att man äter normalt 5 dagar i veckan och sen äta så lite som möjligt 2 dagar. Dessa 2 dagar får inte vara bredvid varandra. Denna bantningsmetod har blivit extremt populär på kort tid. Jag tycker att denna metod verkar som ett bra sätt att gå ner i vikt och det verkar som en diet som är enkel att klara under en längre tidsperiod.

 I artikeln ”är 5:2-dieten för tuff?” som är publicerad på svt.se/agenda av Örjan Magnusson, så kan man läsa diabetesforskaren Kerstin Brismans argument som förespråkar 5:2 dieten. Det första argumentet Brisman har är att det inte finns något farligt med att äta väldigt lite 2 dagar i veckan, hon säger att den moderna människan snarare behöver det för att må bra. Jag tror att Brisman har helt rätt, jag tror att fasta är bra för kroppen ibland. Jag tror att problemet egentligen är att människor äter för mycket vid varje tillfälle. Det argumentet stöds av Brisman i artikeln eftersom hon säger att portionsstorleken har ökat med ca 50- 100% på bara 30 år samtidigt som vi förbränner mindre kalorier. Med ett mindre kaloriintag kan vi därför minska risken att få diabetes och hjärt-kärlsjukdomar och samtidigt gå ner i vikt och få en snygg kropp.

Jag tycker att det är en bra metod för att man inte behöver tänka så mycket på vad man äter eftersom man äter som vanligt 5 dagar i veckan, och då behöver man inte få världens ångest om man äter något som inte är så nyttigt. I samma artikel kan man också läsa Stephan Rössners argument emot 5:2 dieten, han tycker att dieten är alldeles för tuff eftersom det enligt honom är ohållbart att fasta 2 dagar i veckan utan att frossa i mat dom övriga dagarna. Jag tycker att om man har motivationen att gå ner i vikt så borde man ha disciplinen att inte äta överdrivet dom 5 dagarna som man får äta normalt. Om man vet att man inte skulle klara att fasta 2 dagar i veckan så kanske 5:2 dieten är fel diet för just dig.


Jag tycker att 5:2 dieten är ett perfekt alternativ för den som inte vill ändra sina matvanor så mycket. Det är enkelt och ger snabbt resultat. Så nu tycker jag att alla ska strunta i alla möjliga konstiga typer av dieteter och en 5:2 dieten en ordentlig chans.

av: Anna Bergman 1D

1 kommentar:

  1. bra indelning, intressant fakta men ibland lite för långa meningar
    Miriam

    SvaraRadera