fredag 7 mars 2014

Bäckströms dopingsfall

Jag har läst en artikel om Nicklas Bäckströms dopingfall i Os (SVT sportnyheter 12/3-14) där nyheten kom fram att Bäckström hade kissat positivt i ett doping test. 

Os 2014 i Sotji. Sveriges ishockey landslag inleder turneringen på ett mycket bra sätt, vilket ingen trodde till en början eftersom varken Henrik Sedin eller Johan Franzen kunde vara med p.g.a. skador. 

De vinner mot första gruppspelsmatch mot Tjeckien där alla i svenska laget gör en mycket bra kämpar insatts. Match nummer 2, denna dag så skall Sverige ta sig an Schweiz så är ett mycket strakt spelade lag som dessutom kom 2 i förra VM:et, som Sverige vann. Denna match slutar med 1-0 till Sverige. Sista gruppspelsmatch är mot Lettland där det blir lite kämpigt för Sverige eftersom Zetterberg var tvungen att hoppa av OS:et p.g.a. ryggbesvär, men Sverige vinner denna match med och går automatisk vidare till kvartsfinal där motståndet är Slovenien. Sverige vann också denna match. 

 Efter Slovenien matchen så får spelarna i Svenska laget göra ett kissprov för att se så ingen är dopad. 

Turneringen fortsätter för Sveriges del och nu ska det spelas OS semifinal mot grannlandet och konkurrenten Finland, som dessutom också har gjort en fantastisk turnering. Matchen blir hård och jämn, men Sverige var det starkaste laget där med och går vidare till OS final. 

 Matchen mot Finland så gjorde några spelare i Sverige en väldigt bra match och en av de spelarna heter Nicklas Bäckström, som till vardags spelar i Washington Capitals. Finaldagen är kommen och bara 2 timmar innan match start så ger Nicklas Bäckström beskedet att han inte kan vara med på matchen p.g.a. blivit sjuk.  
Matchen spelas och Sverige förlorar mot Kanada, som har sitt bästa lag någonsin, i alla fall egentligt expertkommentatorerna. För Sverige så kommer det tråkiga beskedet och OS:et för svenska del slutar det på ett dystert sätt. Nicklas Bäckström är dopad, han hade kissat positivt efter matchen mot Slovenien i kvartsfinalen. Alla är chockade och det blir mycket reportage om detta. Till Bäckströms försvar så säger han att han bara hade tagit sin astma medicin som dessutom landslags läkare hade godkänt och i NHL så har det gått bra i alla år som Nicklas spelat där. Men det är hårdare krav och regler i OS. 

 Jag tycker detta är fel och information kommer fram på fel sätt. Jag tycker inte att man kan kalla det här ett dopingfall det var ju trots allt bara en allergimedicin, fast visst det är ju det på sätt och vis men han hade fått godkänt båda av landslags läkare och läkare där hemma i Washington. Och ändå så åker han dit på det. Tror inte Nicklas medvetet har tagit en överdos av sin allergimedicin för att han vill att sin prestation ska bli bättre, tror allt detta är ett misstag som han kommer komma ihåg hela sin karriär, lider faktiskt lite med Bäckström. 
 Jag tycker personligen att landslags läkare ska ta på sig hela ansvaret för att det blev så som det blev och det finns många experter som har samma uppfattning som jag i detta dopningsfall, visst Bäckström har ju själv ansvaret vad han stoppar i sig för något men allt handlar om bristande på kommunikation. 

"Pär Herbertsson, läkare i Malmö FF krävde att kollegan Björn Waldebäck skulle avgå efter denna skandal med Nicklas Bäckström" och Björns svar till detta ”jag har ställt min plats till förfogadan” (Aftonbladet 2014-02-24) . 

Sammanfattningsvis, tycker vi att detta fall ska klassas som ett dopingfall eller skall det inte klassas som det. Jag tycker själv att landslags läkare Björn Waldebäck ska avgå omedelbart och ta på sig en stor del av skulden för att det blev så som det blev. Som jag tidigare nämnde så har ju självklart Nicklas Bäckström ett eget ansvar vad han stoppar i sig och i vilken mängd. Personligen så tycker jag att doping inte ska få förekomma i idrotts värld men det är oundvikligt. Som man brukar säga, det finns inga genvägar till framgång utan bara senvägar.

Källor: http://www.aftonbladet.se/sportbladet/os2014/article18429726.ab
http://www.svt.se/sport/os-i-sotji/backstrom-stoppades-fran-finalen

Erik Dahlberg 1c

6 kommentarer:

  1. Bra innehåll!

    intressant läsning !


    lite för mycket fakta!

    SvaraRadera
  2. detta tyckte jag var bra!
    ''De vinner mot första gruppspelsmatch mot Tjeckien där alla i svenska laget gör en mycket bra kämpar insatts.''
    detta tyckte jag också var bra!
    "Pär Herbertsson, läkare i Malmö FF krävde att kollegan Björn Waldebäck skulle avgå efter denna skandal med Nicklas Bäckström"
    detta tyckte jag var mindre bra!
    Efter Slovenien matchen så får spelarna i Svenska laget göra ett kissprov för att se så ingen är dopad.

    SvaraRadera
  3. bra innehåll o bra skrivet!

    SvaraRadera
  4. De tar lite för lång tid innan du kommer fram till vad texten egentligen handlar om. annars bra skrivet

    SvaraRadera
  5. det var intressant att läsa.
    Det var kanske några ord för långt

    SvaraRadera
  6. Bästa artikeln jag läst. Mycket bra fakta och dina argument är likaså! Jag tycker också det var bra att du tog med all bakgrundsfakta om hur turneringen utveckla sig oså.

    SvaraRadera