fredag 14 mars 2014

Doping är farligt för livet!

Alla människor tycker olikt om ämnet doping och jag tycker att doping inte är något bra men att gränsen på doping är alldeles för hård. Visst det är fusk att dopa sig i någon sport men om man tar Bäckström som skulle spela os final med svenska kronorna som ett exempel så har det gått för långt. Han fick inte spela eftersom han åkte fast för doping men egentligen så var det hans allergimedicin som gav utslag. Jag anser att doping är då man använder tunga preparat så som anabola steroider. Detta är jag helt emot eftersom det är farligt för hälsan.
Jag tycker att de som dopar sig inför en tävling helt enkelt lurar till sig en vinst eller en bättre placering. I en tävling borde alla tävla på samma villkor och ingen person som inte har behövt träna lika hårt på grund utav dopingen. 
De som använder doping privat kanske inte fuskar eftersom dom inte ställer upp i en tävling men de förstör bara för sig själva, kanske för livet. Artikeln ”är sjuka grejer som kan förstöra hela livet” skriven av Peter Gustafsson på sidan jnytt.se kan man läsa om en kille som kallar sig Jonas om hur hans liv blev med doping. Jonas berättar att dopingen nästan förstörde hans liv, han blev väldigt aggressiv och väldigt deprimerad. Jonas försökte sluta men när han var utan dopingen så blev han ännu mer aggressiv och mådde skit. Jonas råd till andra är att man ska äta rätt mat istället för tabletter. Man ska inte stressa för det tar tid att bygga upp muskler. Det alltid finns hjälp om man har fastnat i dopingen.
Är man tjej och dopar sig så är bieffekterna hårväxt i ansiktet och bröstet, manligare röst och mindre bröst. För killar så kan man få problem med att få stånd, förminskade testiklar och ökad risk för prostatacancer. Och det är väl ingen människa som vill uppleva något utav det, eller hur
Det finns människor som tycker att det är helt okej att använda doping ett litet tag för att se att någonting händer eller så man får motivation. Men det är väldigt lätt att fastna i det. Om man tar Jonas som exempel som fastnade i dopingen väldigt snabbt och hade svårt att komma ur det så bevisar det bara att man inte kan tänka så.

Doping är väldigt farligt för hälsan och det är lätt att fastna i det. Att dopa sig och sen delta i en tävling är fusk. Det tar tid att träna upp kroppen men det är de värt om man ser vad som kan hända med kroppen om man dopar sig. Det finns inga genvägar till en bra kropp.

Rasmus 1D 

5 kommentarer:

  1. Väl skrivet och intressanta synpunkter dock väldigt mycket text

    SvaraRadera
  2. Jag tycker du har skrivit det bra och jag håller med dej när du skriver att dopingen är för hård när det gäller hans fall.
    Hanna 1D

    SvaraRadera
  3. Bra text men lite kort

    SvaraRadera
  4. fina KORTA ord du valt rasmus, lagomt KORT. dåliga är att de kunde vart KORTARE

    SvaraRadera
  5. Bra Razzi! Du skrev kanoners! ;)

    SvaraRadera