fredag 7 mars 2014

Viktigt att lära sig livräddning?


Är det bra eller dåligt att kunna livräddning?

"I Sverige har vi aldrig särskilt långt till vattnet. För att kunna njuta av närheten behöver vi kunskap om hur vatten beter sig och vad vi ska tänka på när vi är i närheten av pool,vattendrag, sjöar och hav". Detta kan man läsa mer om på sidan svenskalivraddningssallskapet.se i texten "Därför är vattenkunskap viktigt". Som svensk medborgare tycker jag att alla svenskar borde kunna rädda sina medmänskliga!

 Varför är livräddning så viktigt?
Här är några exempel på varför livräddning är viktigt att kunna:
 Du är på en strand och låter barnet bada själv för att du vill sola. Tänk om barnet håller på att drunkna. Om inte någon där kunnat HRL så hade barnet inte överlevt, eller att din vän kollapsar på gatan för att hjärtat slår långsammare. Om ingen kunnat HRL hade din vän avlidit på platsen. Det vore ju fruktansvärt! Eller tänk om ditt barn är i skolan och badar. Om ingen där fått lära sig HRL så kunde det ha avkommit en elev på platsen.

 Tycker du det är jobbigt med HRL och simkunnigheter i skolan nu? Att du inte orkar för att det är tråkigt? Tänk lite till, tänk på att det är rätt viktigt för både din och andras skull.

 Det är väldigt viktigt att ungdomar får lära sig HLR och annan livräddning i skolan och/eller på andra metoder. Jag tycker alla borde lära sig det.

 Eftersom vi människor oftast är medlidande av andra så behöver vi också kunna en livräddning som jag tycker är väldigt viktig: Psykisk livräddning.
Genom att kunna psykisk livräddning så kan du visa den nödställde en annan väg ut ur mörkret än just självmord, vilket är bra ifall man känner någon eller vet någon som är självmordsbenägen.

 Tänk dig att en av dina bästa vänner vill ta sitt liv Hur reagerar du då? Du vill hjälpa. De flesta vet inte hur man använder psykisk livräddning, och det finns kurser för att lära sig det. Jag tycker att ALLA bör kunna både HRL och psykisk livräddning!

 Dessa erfarenheter kan komma väl till användning. Det kan rädda folks liv. Samt känns det säkrare ifall du kan det ifall något skulle hända. Man vet ju aldrig ifall någon håller på att drunkna eller annat. Det är livsviktigt. Jag tycker att alla borde lära sig det i skolan, samt få repetera det flera gånger så att de kan det. För det finns faktiskt vuxna som inte kan HRL för att de inte fått lära sig det. Du bör också ha en "förlängd arm" när du ska livrädda någon i vatten eller vid isolyckor.

 Ta hand om dina medmänskliga!

Kitok WhiteFang, Kvinnersta 1B

3 kommentarer:

  1. Bra, Intressant inledning och kraftfulla inlägg! Blir dock något osammanhängande med många korta stycken, enligt mig.

    Johanna

    SvaraRadera
  2. intressant text. bra jobbat

    SvaraRadera