måndag 17 mars 2014

Dom små tabletterna som sabbar hela ditt liv



Alla människor har hört talas om dopning. För mig är doping till exempel anabola steroider, som idrottsmän stoppar i sig för att få muskler mycket snabbare. Det är jag helt emot, men jag tycker det har gått lite för långt i jakten på folk som dopar sig. Folk blir till exempel anklagade för deras egna receptbelagda mediciner. Till exempel Nicklas Bäckström i hockey landslaget som blev avstängd på grund av hans medicin i OS-finalen i Sochi. Man borde istället koncentrera sig på att få bort den tyngre dopingen helt och hållet istället för att lägga onödig tid på att vara alldeles för petig. I dagens läge är det alldeles för lätt att få tag på preparat över nätet och därför är det så stort antal mängd människor som börjar dopa sig.
Doping med anabola steroider påverkar din kropp. Man kan till exempel hår på kroppen eller håravfall. Dessutom kan du bli steril. Det är absolut inte värt att få dom där extra musklerna lite snabbare än vanligt.
Dopingen påverkar också din psykiska hälsa. Jag har läst en artikel som heter ”sjuka grejer som kan förstöra hela livet”, skriven av Peter Gustavsson och publicerad på jnytt.se 2012-07-06 12:00, där Jonas berättar om hur liten och mager han kände sig och därför började dopa sig. Någonting som han verkligen ångrar idag, det är sjuka grejer som förstör hela ditt liv menar Jonas. I artikeln får vi också veta att det tog hårt på hans psykiska hälsa, han gick i en väldigt djup depression och blev våldsam och aggressiv. Jag tycker det är sjukt hur några små klick på datorn kan sabba en persons liv.
Doping i tävlingssammanhang är osportsligt och orättvist. För att alla ska tävla på lika villkor. Det är bra att det finns hårda kontroller i olika tävlingar, men jag tycker inte allergimedicin är klassad som doping.
Det finns säkert de som tycker att det är ok att dopa sig för att det hjälper dom att orka mer och större chans att man tar hem till exempel ett VM Guld.
Men en sådan som dopar sig till tävling är absolut inte värd en medalj.
Utan istället kan man göra en egen tävling till dom dopade, då blir det mer rättvist.

Jag tycker att doping med tunga preparat har gått över styr, att folk dopar sig hör mer till vanligheten. Doping med tunga preparat påverkar din fysiska och psykiska hälsa jätte mycket, och i tävlingssammanhang är det helt oacceptabelt, men man skulle kunna dra en gräns. Man ska få ta sina egna receptlagda mediciner utan att bli anklagad för doping. Jag tycker att Nickas Bäckström skulle ha fått spelat klart hockey VM 2014.


Anton Jansson 1B



2 kommentarer:

  1. Bra skrivet med bra argument och bra att du tog upp de där med Nicklas Bäckström ;)
    Emmy Jarmelid 1D

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet med bra argument och bra att du tog upp de där med Nicklas Bäckström ;)
    Emmy Jarmelid 1D

    SvaraRadera