fredag 14 mars 2014

5:2 dieten kan leda till döden!

Enligt programmet Agenda blir man piggare och friskare med 5:2 dieten. I texten ”5-2 dieten för tuff?” publicerad på sidan agenda skriven av Örjan Magnusson kan man läsa om denna diets för och nackdelar. Diabetes forskaren Brisman uttalar sig i texten och är förespråkare för 5:2 dieten, hon ser inga nackdelar med dieten. 5:2 dieten innebär att man fastar under två dagar och äter normalt de andra fem. De dagar man inte äter ska heller inte ligga efter varandra. Det här är helt förkastligt och strider mot allting jag har lärt mig som typ 1 diabetiker! Kerstin Brisman som presenterar sig som diabetesforskare och förespråkare för 5:2 dieten säger ’’det är inget farligt att äta mindre två dagar i veckan’’. Hon har gjort en studie där bland annat icke insulinbehandlade diabetiker ingått, det vill säga typ 2 diabetiker. Det framgår inte av texten att dieten kan vara farligt för oss med diabetes typ 1. Jag tror att denna metod är skadlig för fler än oss diabetiker.

Det framgår inte heller av texten, att om man svälter sig och inte tränar så kommer kroppen i första hand att bryta ner glukos som finns i lever, men även i hjärnan och i andra hand muskelmassa. Därför är det av största vikt att man tränar om man går på 5:2 dieten så att kroppen bryter ner fett istället för muskelmassa.
Någon som talar mot Kerstin Brisman är Ola Lauritzson som har skrivit boken ”5:2 dieten och korttidsfasta- så lyckas du”. Enligt Lauritzson bör personer som lider av diabetes vara ytterst försiktiga ’’när man drar ner på maten så sjunker glukosnivåerna och justerar man då inte insulindoseringen kan det vara livsfarligt’’, säger han. Där är jag och Ola helt överens, det är helt otroligt hur en diabetesforskare kan förespråka en diet som kan vara livsfarlig för en grupp diabetiker.

Som diabetiker med typ 1 diabetes, är det viktigt att jag äter en balanserad kost och där måltiderna är utspridda jämnt över dagen. Som diabetiker är man mycket medveten om att kolhydrater höjer blodsockret eftersom det omvandlas till socker i kroppen(glukos). På samma sätt som olika sockerarter höjer blodsockret. För att en diabetiker ska få ett jämt blodsocker behöver man äta långsamma kolhydrater, att helt utesluta kolhydrater gör att man får mycket lågt blodsocker. Det kan då vara mycket, mycket svårt att anpassa det dagliga insulinintaget. Eftersom blodsockret är beroende av både det jag åt igår och det jag äter idag, så blir det omöjligt att införa fasta.

Enligt boken ”typ 1 diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna” av Ragnar Hanås sida 168 tredje stycket citat ’’att fasta kan vara direkt farligt för den som har diabetes och det avråder jag bestämt ifrån’’. Jag vill också påpeka att om man har insulinpump, så kan den här fastan under fastedagarna leda till döden. Då man kan bli extremt låg i sitt blodsocker väldigt fort, då pumpen fortsätter att mata in insulin i kroppen. Man behöver då snabbt druvsocker och då har hela tanken med fastan gått om intet.

Jag tycker att media ska tänka på vad dom skriver och att det ska framgå om man har diabetes att det inte är bra eftersom att om man är diabetiker så ska man ha en jämt kost och inte variera så mycket. Sammanfattningsvis är 5:2 dieten en bra diet för friska människor men för diabetiker kan den leda till döden. För oss med typ 1 är GI-metoden betydligt bättre.

Hanna 1D

11 kommentarer:

  1. Väl skriven och intressanta synpunkter dock för långt

    SvaraRadera
  2. bra skriven, bra argument men väldigt lång

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. bra argument, intressant men för lång
    Alexander Persson 1D

    SvaraRadera
  5. bra skriven, bra argument men väldigt lång /rasmus

    SvaraRadera
  6. Bra skriven, väl genomtänkt, flera synpunkter, lite för långa stycken
    Miriam 1D

    SvaraRadera
  7. jättebra Hanna!! jag tycker att det är bra att du skriver om riskerna med 5:2 dieten om man har diabetes, det är ju viktigt att anpassa dieter en själv så dom inte blir farliga. riktigt bra fakta! lite lång text kanske. / Anna Bergman 1D

    SvaraRadera
  8. jättebra Hanna!! jag tycker att det är bra att du skriver om riskerna med 5:2 dieten om man har diabetes, det är ju viktigt att anpassa dieter en själv så dom inte blir farliga. riktigt bra fakta! lite lång text kanske. / Anna Bergman 1D

    SvaraRadera
  9. Bra argument, flera synpunkter, men lite för långt att orka läsa. Emelie 1B

    SvaraRadera
  10. Litet slarvfel!! "I texten ”5-2 dieten för tuff?” publicerad på sidan agenda skriven av Örjan Magnusson kan man läsa om denna diets för och nackdelar." Man skriver "för- och nackdelar". Texten är annars väl skriven, och bra att du tog med att det finns risker ifall man har diabetes. Bra gjort!

    Kitok WhiteFang 1B

    SvaraRadera
  11. texten var väldigt bra och bra synpunkter. Dock väldigt mycket text.

    SvaraRadera