fredag 14 mars 2014

Lyssnar på dig själv

Många tror att kost bara består av olika slags dieter. Men i dagens samhälle, där det finns viktproblem visar det tydligt att många har fel uppfattning om kost/dieter. Det handlar inte om att äta vad som helst och sedan hoppa på en diet, för att gå ner några kilo. En hållbar kost är viktig för att man ska må bra, både för hälsan men även fysiskt. Då alla är olika, så förbränner varje person på olika sätt och har olika matvanor. Därför behöver alla en individuellt plan för att t.ex. gå upp eller ner i vikt. Därför tror jag att det är viktig för varje individ att hitta sitt eget sätt, som man trivs med än att bara hoppa på olika dieter och inte följa modet i olika medier.  
I artikeln ”Är 5:2-dieten för tuff?” skriven av Örjan Magnusson, som kom ut den 1 september 2013 på sidan www.svt.se/agenda. Kan man läsa över en diet som är nya trenden i Sverige. I början av denna artikel läser man över att man ska äta som vanligt 5 dagar i veckan och fastar 2 dagar i veckan. Vidare skriver Magnusson att denna diet har väckt stor intresse i Sverige. I artikeln kan man också läsa om diabetesforskaren Kerstin Brisman som tycker att det inte finns några nackdelar med denna diet. Men man kan även läsa över Stephan Rössner, som är expert på fetma och han är väldigt skeptiskt mot 5:2. Jag tror att denna diet inte är bra, för att det blir stor skillnad för kroppen att vänjer sig om hela tiden från att fastar till att äta normalt. Man kan lätt förstöra sin kropp om man gör på fel sätt, som inte passar en. Och då kan resultatet bli tvärtom, den så kallade jojoeffekten.
Att hitta sin egen balans mellan mat och motion är mycket enklare, men även nyttigare i längden än att bara hoppar på eller av olika metoder. Jag uppmanar därför alla att hitta ett sunt sätt att leva som håller hela livet.
Många hoppar på olika dieter, på grund av att man inte ska känna sig utanför. Dessutom blir många påverkat av att medier som skriver om olika metoder, där man ska lyckas att går ner i vikt. Istället för att lyssnar på alla andra, gör det som du anser är rätt för dig!
Jag tror inte att det är värd att bara följa trenden för att känna sig ”med”. Eller prova en diet, för en tidning skriver att denna kost är nyckeln till ditt mål. Det är mycket viktigare att hitta ett sätt som just passar dig, och som du trivs med. Inte bara din kropp kommer mår bra av det utan även din självvärdskänsla, när du lyckas.

Miriam 1D

4 kommentarer:

  1. Bra text och intressant, men du kunde tänkt på att dela in i stycken. Emelie 1B

    SvaraRadera
  2. intressant text, dela in texten lite mer så det blir lite glesare. mycket skönare att läsa.

    SvaraRadera
  3. Du beskriver tydligt vad du tycker om dieter och har bra argument för detta. Förstår inte riktigt vad du menar med "självvärdskänsla".
    Karolina 1A

    SvaraRadera
  4. Vore lättare att läsa med styckindelning. Annars, tydliga och bra ergument. Intressant helhet!

    Christoffer Enander 1C

    SvaraRadera