fredag 7 mars 2014

Är det viktigt att kunna livrädda?

Att kunna livrädda är ganska viktigt. För tänkt om någon kompis till dig behöver din hjälp och du inte kan något om livräddning så kan din vän dö om du har otur.

När jag hör livräddning tänker jag på HLR- hjärt och lungräddning. Ofta får man lära sig grunderna i skolan med hjälp av en docka och sen kan man gå en utbildning så man lär sig mer om HLR. HLR är när man gör behandlingen genom att växelvis ge 30 stycken kompressioner av personens bröstkorg (hjärtkompressioner) och växelvis 2 stycken inblåsningar i personens mun eller näsa, den så kallade mun-mot-mun-metoden. Bröstkorgen ska tryckas ner 5-6 cm varje gång med en hastighet av 100-120 kompressioner per minut. Det finns även hjärtstartare om det skulle vara riktigt allvarligt men de finns bara på vissa platser till exempel på stora affärer.

I artikeln ”Rådigt ingripande räddade Jens” kan man läsa om när 70-årige Jens var på gymmet. Jens är en aktiv pensionär. När Jens hade börjat med sitt träningspass så fick han plötsligt ett hjärtstopp och han föll i hopp på gymgolvet, men några andra gymgäster såg att han föll i hopp och dom var snabbt framme och hjälpte honom. De började ge kompressioner på en gång och de höll på ända tills ambulansen kom och tog över. Efter att ha vaknat upp efter en vecka på sjukhus så hade han hade fått en pacemaker inopererad.

Jag tycker att det var bra gjort av de andra som var på gymmet. Det var de som räddade livet på honom. Hade de inte reagerat så snabbt så hade Jens kanske dött.

Pontus Malmkvist

6 kommentarer:

  1. texten var intressant att läsa och innehållet är bra fakta baserat men det är en liten sak som jag inte tycker är bra och det är i första stycket när du skriver att livräddning är ´´ganska´´ bra för det är livsviktigt
    philip ludwig 1c

    SvaraRadera
  2. riktigt bra skrivet och bra fakta om livräddning !

    SvaraRadera
  3. Fina träpjuck Pontus

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Bra jobbat Ponti! Du har bra fakta och det är skrivet på ett bra sätt. Men varför tycker du det är så bra med livräddning?

    SvaraRadera
  6. intressant innehåll, vad tycker du om livräddning?

    SvaraRadera