måndag 17 mars 2014

Doping

Ditt liv kommer att förändras
            
Dopning är något som jag tror att alla människor tycker någonting om. Att vissa idrottsmän dopar sig är enligt min uppfattning helt sjukt och orättvist. Varför tävla om inte alla gör det på lika villkor? Tyvärr är det inte bara idrottsmän som dopar sig utan vanliga personer i dagens samhälle som vill bygga upp sina muskler för att dom känner sig mindre eller saknar respekt i samhället. Enligt mig så är anabola steroider onödigt för alla även om man har en ”Stor” kropp. Om man har problem med sin kropp är det mycket bättre att fixa hjälp, äta sunt och även röra på sig.

I artikeln ”Är helt sjuka grejer som kan förstöra hela livet” skriven av Peter Gustafsson publicerad den 2010-07-06 12:00 på sidan www.jnytt.se kan man läsa om en ung kille som började ta anabola steroider för att träna upp sin kropp. Gustafsson har skrivit att Jonas som killen kallades kände sig liten o spinkig så därför började han med doping. Jonas fick ingen respekt från andra personer och blev kallad spinkis. Jag tycker att unga personer får för lite information om anabola steroider för att kunna veta alla nackdelar med det. Jag tycker att doping borde vara förbjudet i hela världen.   

Doping påverkar både din kropp och ditt psyke på många olika sätt.  Den psykiska delen innebär att du kan bli nedstämd, deprimerad, känna oro, ångest och få sömnstörningar.  Man kan även bli väldigt aggressive. Många som har dopat sig säger att det inte spelar någon roll om du bara dopar dig 1 år, för du kan ändå förstöra hela livet. Jag tycker att man gör bort sig även om man bara dopar sig en ända gång.

Det är inte bara kvinnor som har komplex över deras kroppar utan även män, en stor anledning till alla många killar dopar sig är för att dom vill nå upp till tjejers förväntningar. Många tjejer i dagens läge vill ha stora och muskulösa killar vilket innebär att många killar vill vara det och fort ska det gå, det är en stor anledning till att 95 % av alla som dopar är killar.

Det värsta med dopingen är orättvisan som uppstår. Att många personer tränar i flera år för att nå sitt mål medan andra bara tränar 1 år men når ändå samma resultat. Det är dock mycket värre att elitidrottare dopar för då fuskar dom för att landet ska vinna vilket är väldigt allvarligt. Det är mindre allvarligt om du dopar själv hemma för du tävlar inte mot något, men du gör fortfarande fel.

Det finns tyvärr många som tycker att det är ok att dopa sig för att få stora muskler och sin drömkropp, man dopar sig för att få sin kropp i form och prestera till max och får högre resultat av litet arbete 

Avslutnings viss tycker jag att doping är extremt med slöseri på tid, om du vill bli stor och star så behöver du bara äta sunt och träna. Kan du inte träna själv eller saknar kunskaper om det så finns det alltid hjälp på internet eller hos en privat tränare. Doping förstör ditt liv på många olika sätt. Är det verkligen värt att förstöra ditt liv för lite muskler.


Av: Oskar Persson

2 kommentarer:

  1. David Kindegren 1B
    Den var väldigt intressant
    Fin överallt
    Använd samma storlek på bokstäverna

    SvaraRadera
  2. Bra text, gillar hur du tycker till men använd förfan samma storlek på texten, syns att du har kopierat. Simme

    SvaraRadera