torsdag 13 mars 2014

Är det värt att ”dieta”?

 
Allt fler människor använder sig ofta av dieter som är inne just nu. För ett par år sen var det LCHF och då skulle man hålla sig borta från socker och stärkelserik mat för att stabilisera ditt blodsocker och det fettlagrande hormonet och insulin sjunker. Då ökar din fettförbränning och du blir mättare. Sen kom GI som är att äta regelbundet och nyttigt för att balansera blodsockret och hålla sig borta från fettet. ISO-dieten finns också och den går ut på att äta mat som ger lång mättnadskänsla och endast 1600 kalorier om dagen. Och till slut kom 5:2 dieten det går ut på att man ska äta normalt fem dagar sen fasta/äta mindre i två dagar. Jag tycker det är ganska onödigt att använda sig av dieter när man lika gärna kan motionera och äta hälsosamt.

I artikeln ”är 5:2 dieten för tuff?” Publicerad 1 september 2013 på webbplatsen SVT.se/agenda skriven av Örjan Magnusson kan man läsa hur 5:2 dieten påverkar våra liv. Diabetesforskaren Kerstin Brisman förespråkare för 5:2 dieten säger att det inte finns någon nackdel med dieten. Hon säger även att vi har ökat vår portionsstorlek från 50-100 procent på bara trettio år, samtidigt som vi rör oss mindre. Jag tycker att det är där problemet ligger. I stället för att fasta två dagar i veckan så kan man lika gärna sänka kaloriintaget genom att minska portionerna och motionera.
vidare i artikeln finns det ett annat argument som talar MOT dieter är att dom som har använts sig av dessa så kallade modedieter ofta faller tillbaka till sina vanliga rutiner efter ett år enligt Stephan Rössner. Och vidare i artikeln så kan man även läsa att 5:2 dieten är en väldigt tuff diet som inte passar alla personer. Många kan få huvudvärk och dagarna blir extremt sega och långa. Samt att man inte kan frossa dom fem andra dagarna och äta hur mycket som helst för då blir det samma sak som att äta alla sju dagar. Jag tycker at medierna förmedlar fel information som får folk att tro att man kan frossa.
Rössner skriver även att vi har ett enormt sug efter jämnvikt. Det är därför dom flesta faller tillbaka för kroppen vill ha en balans samt att den har byggt in en balans vid en speciell vikt. Jag tycker inte att det är sunt att fasta och det är dieter som denna diet som ger barn ätstörningar och bantningar. Det räcker även med att äta sund mat och träna för att få samma effekt som 5:2 dieten och då behöver du inte plågas med att fasta.
Visst det finns folk som tycker att dieter är bra och lätt för att gå ner i vikt, men enligt mig så brukas dieter utav ren lathet. Istället för att resa sig ur soffan och gå ut och gå eller gå på ett gym så sitter folk där och tror att dieter ska hjälpa dig.

Att använda sig av dieter är inte speciellt smart enligt mig. Jag tycker att 5:2 dieten påverkar oss negativt genom hela Sverige. Men Sveriges befolkning har blivit för lata, folk orkar inte arbeta fysiskt eller motionera längre. Tänk efter, jag tycker du ska sluta med dieter och orka motionera eller gå på gym istället.

Simon Grund 1B 

4 kommentarer:

  1. David Kindegren 1B
    Mycket mustig trodde pappa bear skrev den
    Vill ha fler som liknar den här
    Använd en egen komponerad titel nästa gång

    SvaraRadera
  2. Oskar Persson 1B

    Bra skrivet, den här texten gör så att jag känner mig levande. Väldigt stor text försök förminska den.

    SvaraRadera
  3. Du skriver som en varg grund

    SvaraRadera