måndag 17 mars 2014

Dieter är inte bra

Dieter är inte bra


Dieter är inte bra; “äta” soppa gjord på största delen vatten och resten diverse blad är att bortse från den kost som människan hållit i flera tusen år, bara därför att folk är för lata för att röra på sig.
Att säga att dagens samhälle inte ger tid nog att träna är bara att ett sätt att säga att man är för lat för att träna; alla har tid, eller kan göra sig tid, att träna.

På nyhetssidan DN finns det en artikel som heter ”alla bantningsmetoder ger dig lika dåligt resultat” (publicerad den 25 i andra, 2009 av Anna Bratt) som berättar om Martijn Katan’s studie om dieter. Studien utfördes med överviktiga personer i USA. Där står det att viktminskningen under lång tid, enligt en två år lång studie, inte är stor; att bara fyra procent hade minskat sin vikt med tjugo kilo eller mer. Den studien säger alltså att dieter inte har någon större betydelse, men deltagarna fick bättre blodvärden och, utom de som åt mycket kalorier, fick även bättre insulin värden. ”Alvarligt sjuka av soppdiet” heter en artikel på sverigesradio.se som publicerades den 24 april år 2011 som berättar om Xtravaganzas soppdiet, som många blev sjuka av. De rekommenderade att man skulle dricka fem liter vatten varje dag, samt äta soppan och om man dricker så mycket vatten kan man bli vatten förgiftad. Jessica Petersson levde på denna kost i fyra månader, sedan fick hon råd av xtravaganza att äta hela linfrön på frukostgröten, vilket gjorde så att hon fick förstoppning och tjocktarmen sprack, så hela hennes buk och tarmar fylldes med avföring. Xtravaganza nekades såklart till att det var deras diet som gjort detta och flera andra fall av sjukdomar som folk drabbats av under dieten.

Jag är inte expert på kroppen och dess behov, men att inte få i sig den energi och vitaminer som man varje dag behöver, är nog inte bra och det är just det som man inte får under de flesta dieter. Så en diet gör en tröttare och ökar risken för sjukdomar på grund av brist av vitaminer.

Så om man vill gå ned i vikt, så ska man träna och äta ordentlig mat. Men man kanske inte har tid att träna, men som jag nämnt tidigare, så kan man göra sig tid att träna; man kan använda lite av den tid man har till sitt vanliga fritids intresse. Men om man inte kan springa eller lyfta vikter på grund av smärta i leder och dylikt, vad ska man göra då? Då kan man cykla, simma eller vandra.

1 kommentar:

  1. Bra, tydlig fakta och bra att du påpekar att alla kan ta sig tid att träna, bara man vill. Det skulle vara intressant att läsa om fler exempel på dieter som visat sig vara farliga.
    Karolina 1A

    SvaraRadera