tisdag 18 mars 2014

Doping – Risken att kvinnan kan bli en man!

Doping innebär att man intar olika hormonpreparat för att höja styrkan och storleken hos musklerna, förbättra syreupptagningen i blodet eller för att orka mer. Doping är ett område som enligt lagen är förbjudet att använda. Den plats man oftast hör talas om doping är inom idrotten, där deltagarna testas ifall dem möjligtvis är dopade.
Varför ska man stoppa i sig massor med onödiga ämnen och extra hormoner? Jag tycker det är helt sjuk, det är väl mycket trevligare att träna upp kroppen och bli stark utan att stoppa i sig piller, pulver eller ta sprutor. Det borde väl ge ett bättre självförtroende? Eftersom doping är förbjudet varför ska man då hålla på med det? Ska man känna sig tvingad till att göra dopingtest även om man vet att man inte har dopat sig?
”En del som är osäkra över sin kropp och har dåligt självförtroende kan med hjälp av doping snabbt få resultat. Om man har dålig ekonomi kan man med hjälp av doping hamna bra till inom en idrott och kan tjäna pengar.
Jag tycker detta är ett väldigt konstigt alternativ på argument för doping, ska man tillåta det för att ge människor bättre självförtroende? Menar skribenten att detta är ett bra alternativ? Om doping ska användas som ”botemedel”, kommer man då informera om riskerna som finns med att dopa sig? Det finns en del risker som man utsätter sig själv för, som kan påverka resten av ens liv. Man kan bli steril, få aggressions problem (vilket även kan påverka folk runtomkring) och skada insidan av kroppen. Kvinnor som intar AAS(anabola androgena steroider) riskerar att ganska snart att deras kroppar börjar bli mer manliga, de får skäggväxt och rösten blir mörkare.
Vill man ta risken att förstöra kroppen, få men för livet, känna att man fuskat sig till prestationer inom idrott, visst det är upp till var och en. Men jag som kvinna skulle aldrig ta risken att bli en man!

Heidi Forsgren 1A

http://www.dopingjouren.se/sv/om-dopning/dopningsfakta/vilka-anvander-dopningsmedel/


2 kommentarer: