fredag 14 mars 2014


Det negativa med doping

De flesta har hört talas om doping som nått dåligt, men vissa använder det för att få större muskler och bättre kondition. I mästerskap eller tävling så är det alltid någon som åker fast för doping. Det senaste är inom ishockeyn där spelaren Niklas Bäckström åkte fast för att han hade tagit sin allergi medicin. Detta tycker jag är lite överdrivet. Ishockey är en lagsport så det borde inte spela någon roll om en lagspelare är lite piggare än vanligt. Det var ju bara en allergi medicin och den var även godkänd av hans läkare. Men om doping används t.ex. av en skidåkare så tycker jag att de är allvarligare. Det märks mer. Det jag är mest emot är anabola steroider eller andra tyngre preparat. Kroppen förändras även negativt mer än bara muskler och kondition.

När man tar doping så förändras man psykiskt på ett mycket dåligt sätt. Man kan bli aggressiv, våldsam och bli deprimerad när man försöker sluta.

En annan anledning att inte ta dopingpreparat är att det även förändrar din kropp fysiskt på ett negativt sätt. Man kan bli steril, få oönskad hårväxt eller tappa hår. Doping förstör din kropp.

Ännu ett skäl att inte ta doping. Det är fusk. Man kan säga att musklerna är fejkade, det är inte den riktiga du. För att få en vältränad kropp så ska man ha tålamod och kämpa. Större muskler får man inte på en vecka.

En mening ur texten ”är sjuka grejer som kan förstöra hela livet” skriven av Peter Gustavsson på sidan Jnytt.se är "Vill man bli stor och stark ska man äta mat i stället för att ta tabletter och inte ha bråttom när man tränar. Det får ta den tid det tar att bygga kroppen". I texten står det att det är väldigt lätt att få tag i preparaten och det tycker jag är fel.

Att ta doping är en snabb genväg till muskler. Men är dåligt för hälsan. Den som tänker ta doping borde tänka på biverkningarna. Avslutningsvis så tycker jag att om du vill bli starkare och må bättre, gå till gymmet och låt det ta den tid det tar istället för att ta doping. Det lönar sig.

 

Ola Karlsson 1D                          

 

1 kommentar:

  1. jättebra skrivet! bra struktur och lagom mycket fakta. jag har väldigt svårt att hitta något som du skulle kunna förbättra! /Anna Bergman 1D

    SvaraRadera